Bal ve balzamik soslu Brüksel lahanası, yanına karabuğday pilavı

Son zamanlarda o kadar çok kek yaptım ki kilo alıyoruz diye evde isyan çıktı:) İsyana katılanlardan da biri benim haliyle. O nedenle tatlı kısmına azıcık ara verdim. Azıcık ama… Özellikle kendimi düşündüğüm için (bencilce değil:) kolay, hafif ama leziz, sıkıcı olmayan ve besleyici öğlen yemeği alternatifleri düşünüp yapıyorum. Hepsi akşama da uyar tabi. İster ana yemek ister yemeğin yanına…

apivital_yaglar.jpg

Bu hafta pazar filesindeki Brüksel lahanasına yöneldim. Gel dedim, seni öyle bir yapalım ki, Brüksel lahanası olduğuna biz bile zor inanalım.

Güzelce yıkadım, kestim, dış yaprakların bir kısmını ayıklayıp ortadan ikiye böldüm. Evde küçük bir tatlı patates vardı onun da kabuklarını soyup küp küp kesip ekledim. Çok yakışıyor. Yine de onsuz da yapabilirsiniz. Sonra devreye sarımsak ve fındık da girdi. Ayrı bir kapta da bal-balzamik sosu hazırladım. Lahanalar fırında pişerken de karabuğday pilavını yaptım. Antep’ten aldığım bakır tenceremi kullanıyor olmanın heyecanıyla… Devamını tarif kısmında yazayım, tekrar olmasın:)

bruksel_lahana-3.jpg

Malzemeler:

  • Brüksel lahanası; 2 avuç kadar - yıkanmış, varsa sert, kuru dış yaprakları ayıplanıp, kök kısmı biraz kesilip, ortadan ikiye bölünmüş.

  • Tatlı patates; 1 adet küçük boy - kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış

  • Sarımsak; 5-6 diş, kabuğunda

  • Zeytinyağ; 2 yk kadar

  • Tuz, karabiber

  • Fındık; 1 avuç kadar

+

  • Karabuğday; 1 bardak (ben küçük bir bardak kullandım, hemen yensin bitsin diye)

  • Sıcak su; 2 bardak

  • Badem yağı; 1 yk kadar (badem yağının aromasını karabuğday’a yakıştırıyorum. Siz fındık, susam, zeytinyağ, tereyağ ne istiyorsanız kullanabilirsiniz)

  • Tuz

+

  • Mandalina; tabak başına 3 çeyrek dilim yeterli. Kabuklarıyla önce yarıya, sonra yarımları da yarıya bölün. Hem tabağa çok yakışıyor, hem de yerken nefis bir tat ve serinlik katıyor. Es geçmeyin!

Ballı, balzamik sos:

  • Bal; 1 yk

  • Balzamik sirke; 2 yk

  • Acı pul biber; 1/2 tatlı kaşığı kadar. Acı sevdanıza göre ayarlayın. Sevmiyorsanız koymayın.

Hepsini bir kapta güzelce karıştırın. Beklesin.

Yapılışı:

  1. Fırını 220 dereceye ayarlayın, ısınsın.

  2. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Üzerine Brüksel lahanalarını, tatlı patatesi koyun. Kabuklu sarımsak dişlerini bir darbede hafifçe ezin. Ben üzerlerine yatay olarak bıçağı koyup üzerine hafifçe vuruyorum. Sarımsakları da ekleyin. Zeytinyağ, tuz, biberle güzelce ovalayın. Fırına atın. 20 dk kadar pişecekler. Arada bir kere çevirin. Son 10 dakikasında da fındıkları ekleyeceğiz.

  3. Fındıkları havanda azıcık dövün. Çok ufalanmasınlar. Bir kısmını servis esnasında kullanmak için ayırın. Kalanını lahanaların son 10 dakikasında üzerine ekleyin.

Bu arada pilavı yapalım.

Karabuğdayı yıkayın, süzün. Tencereye yağı dökün, ısınınca karabuğdayları ekleyin, 4-5 dk kavurun. Sonra üzerine sıcak su, tuz ekleyip pilav pişirir gibi pişirin. En sonunda suyunu çekince altını kapatıp demleyin.

4. Lahanalar piştiğinde fırından çıkarın. Ballı balzamikli sosu üzerine boca edip iyice karıştırın, bulansın. Sonra tabağa istediğiniz miktarda koyun. Yanına karabuğday pilavını… Üzerlerine ayırdığınız fındıktan serpin, tabağın kenarına da 3 adet mandalina çeyreği koyup servis edin.

bruksel_lahana-9.jpg

Sarımsakları kabuğuyla yiyorum desem. Bence çok leziz oluyor. Size garip geliyorsa kabuksuz da pişirebilirsiniz. Mandalinaları benim gibi servis etmeyi tercih etmezseniz ki nefis oluyor, o zaman kabuğu beyazlarıyla soyulmuş bir portakalı kuşbaşı gibi doğrayıp onunla servis edin.

Ben çok sevdim, umarım siz de seversiniz.

Afiyet olsun!

bruksel_lahana-12.jpg
bruksel_lahana-13.jpg