Buharda, baharatlı karides.

Evi salaş bi balıkçıya çevirmeye ne dersiniz? Çok kolay ve keyifli bir önerim var bunun için. Çoluk, çocuk, yakın dostlar birlikte olacağınız bir gün seçin. Resmiyet hiç yok. O günü karides günü ilan edin. Karides ana yemek olacaksa yanına bol yeşillik salata, biraz meze olabilir ama sakin. Çok abartmayın meze kısmını. Peynir, zeytin bile olur. Hiçbir şey karidesten rol çalmasın. Bir alternatif de karidesi başlangıç olarak yiyip ardından ana yemek bir balığa geçmek olabilir. Nasıl isterseniz.

Bizim hikayede, karides önden şöleni başlattı. Ardından tekir ve Karadeniz mezgiti ile devam ettik.

Bunun eğlencesi, karides kabuklarıyla pişeceği için herkesin sofrada ayıklayacak olması. Eller çalışacak yani. Sofraya kocaman bir tepside veya servis tabağında gelen minik karidesler hemen herkeste bir heyecan yaratıyor zaten. Kalabalıklığınıza göre bir büyük veya birkaç orta boy boş kase de serpiştirin sofraya ki kabuklar içine atılabilsin. Ayrıca yine bir veya birkaç kaseye ıslak mendil koyun. Elleri çok batanlar ıslak mendille silebilirler. Mendilleri atmak için de kaseniz olsun. Islak mendil paketini soframızın ruhunu bozmasını istemeyiz ne de olsa:) Sofrada yine kalabalığa göre, bir ya da bir kaç tane içine bolca sızma zeytinyağ konmuş tabaklar olsun. İçine birer adet bütün kurutulmuş kırmızı biber ve/veya defne yaprağı atabilirsiniz. Biberiye dalı veya taze kekik de olur. Ne varsa… Buna hem ekmeğimizi -ki mümkünse ekşi maya olsun- ve ayıkladığımız karidesleri batıracağız.

Güzelce soğutulmuş beyaz şarap nefis olur yanına. Rakı, narin karidese biraz sert kaçabilir. Bir fantezi de, bulabilirseniz Portekiz’in çok hoş bir beyazı var. Hafif gazlı. Deniz mahsullerine çok yakışan… Vino Verde. Bingo. Soğuk bira da olur tabi. Ya da limonlu soda her zaman, her koşulda…

Havaya girdiyseniz tarif kısmına geçelim.

IMG_5292.JPG

Malzemeler:

  • Küçük/orta boy karides: Kişi sayınıza ve yemek başlangıç mı, ana yemek mi olacağına göre karidesi kaç kilo alacağınızı belirleyin. Ana yemek için, 6 kişilik bir ekibe 2kg yeterli gelir. Yanında bol salata ve biraz takviye meze ve taze ekmek olacağını var sayıyorum.

  • Bir kaç adet defne yaprağı

  • 1-2 yk zeytinyağ

  • Balık çeşnisi - marketlerse satılıyor. Ben evde yapayım derseniz içindekiler: kurutulmuş toz sarımsak, limon kabuğu rendesi, kurutulmuş toz soğan, kırmızı pul biber, tatlı kırmızı biber, kişniş, biberiye, kimyon, tane karabiber, kırmızı tane karabiber, rezene

Hazırlanışı

  1. Karidesleri güzelce yıkayın, süzün.

  2. Büyükçe bir kaba alın. Üzerine 1-2 yk zeytinyağ dökün. Defne yapraklarını kırıp ufalayın ve bol bol balık çeşnisini serpin. Mümkünse bir saat kadar dolapta beklesin.

  3. Sonra bir pilav tenceresinin içine buharda pişirme aparatını yerleştirin (şu kevgire benzeyen, kısa ayakları olan, çiçek gibi açılanlardan bahsediyorum). Tencereye, aparatın üzerine çıkmayacak kadar sıcak su ekleyin. Kaynasın. Kaynayınca altını biraz kısıp karideslerin bir kısmını ekleyin. Tepeleme olmasın ki hepsi eşit oranda pişebilsin. Örneğin ben 1 kg karidesi 3 partide pişirdim.

  4. Karides çok narindir. Hele ki küçük olanları. Protein yüklü. Çok pişerse sertleşir, hiç olmaz. 7 dakika buharda pişirin. Arada bir maşayla alt üst edin ki eşit pişsinler.

    Pişme işlemi tamamlanınca servis tabağına alın ve sofraya… Şölen başlasın. Afiyet olsun!

LUMISTAZ-8.jpg