Siyah havuçlu, portakallı, butternut squash çorbası.

Bu sefer de her şey Jade Çiftliği’nden organik mahsüllerimi sipariş ederken başladı. Eppek sayesinde keşfettiğim Jade Çiftliği, Sakarya civarındaki küçük üreticileri bir araya getirerek SAKÜDA isimli minik bir platform kurmuş. Jade Çiftliği, 2001’den beri organik tarım sertifikasıyla, sadece kendi tohumlarını ekerek tarım yapıyor. SAKÜDA’da ise Jade haricinde, sadece gezen tavuk yumurtası bulabileceğiniz (ki bu gezen tavuk konusunu çok önemsiyorum!) Koray’s Farm, Sabungiller (sadece doğal, katkısız sabun, deodorant vb..), ve solucan gübresi üreten Derasol ve Eppek bulunuyor. Her pazar hava şartları, toprak ne versiyse onun bulunduğu bir liste mail atıyorlar size. İstediklerinizi seçip gönderiyorsunuz. Belli dağıtım noktaları var, Çarşamba günü gidip oradan paketinizi alıyorsunuz. Kale’yi, mercanköşkü de ilk onlarda buldum mesela.

Butternut squash

Butternut squash

Uzun lafın kısası bu hafta butternut squash siparişi vermiştim. Çorba yapmak için. Şöyle leziz, besleyici, kaşığa dolu dolu gelen… Yumuşak, insanı rahatlatan bir akşam yemeği için. Arkada müzik… Erik Satie, Premiere Gymnopedie mesela (şu an spotify’da o çalıyor…). Yanına bir kadeh kırmızı. Ekşi maya ekmek…

butternutsquash_soup-2.jpg

Vaktim varsa, sebzeleri haşlamak yerine fırınlıyorum. Daha derin ve yoğun oluyor lezzet. Bir de bu çorbanın üzerine Parmesan serptim, kıyılmış ve incecik doğranmış tütsülenmiş acı kırmızı biber ile. Çok yakıştı bence:). Çorbanın doğal tatlımsı tadına dengeleyici, çarpıcı bir lezzet kattı. Tütsülenmiş acı biberleri kuzen getirmişti ama yerine isot da olur veya az biraz, incecik kıyılmış acı kırmızı biber de…

Siyah havuçlu, portakallı, butternut squash çorba

Siyah havuçlu, portakallı, butternut squash çorba

İşte şöyle…

  • 1 yarım butternut squash (ben aslında iki yarımı da pişirdim. Diğer yarısı başka çorba için sakladım)

  • Üzerine serpmek için 1/2 tatlı kaşığı zencefil, 1/2 tk zerdeçal, 1/3 tk tarçın, biraz tuz ve karabiber.

  • Zeytinyağ

  • 1 adet büyükçe siyah havuç

  • 3-4 büyük diş sarımsak (kabuklarıyla)

  • 1 kırmızı soğan (karamelize edeceğiz)

  • 1 portakal (beyazları dahil kabuklarından ayırın)

  • Servis ederken üzerine serpmek için parmesan peyniri rende, kıyılmış maydanoz, kıyılmış acı kırmızı biber


  1. Kabağı, havucu, sarımsakları tepsiye koyun. Üzerlerinde biraz zeytinyağ gezdirin. 30 dakika kadar yumuşana kadar pişsinler.

  2. Siz o arada, kırmızı soğanı küpküp doğrayıp, altı kısık bir tavada, biraz zeytinyağı ile çevirerek karamelize edin. 30-40 dakika sürsün. Yavaş, yavaş:)

  3. Kabuklarından ayırdığınız portakalı küp küp kesin.

  4. Sebzeler pişince, sarımsakları kabuğundan ayırın, her şeyi bir arada bir tencereye koyun, soğanı, portakalı ekleyin, biraz daha zeytinyağ gezdirin. üzerine 2,5 bardak su ekleyin. Ben biraz koyu, yoğun bir çorba istedim. İçerken doyduğumuzu, ısındığımızı hissedelim:) Yani diyorum ki daha akışkan bir kıvam isterseniz 3 bardak su ekleyin.

  5. Kaynasın, ateşi kısın, bi 15 dakika kadar pişmeye devam etsinler. tuzuna biberine bakın. Damak tadınıza göre ekleme yapın.

  6. Parmesan’ı rendeleyin. Maydanoz ve biberi ince ince kıyın.

  7. Çukur bir çorba tabağına çorbanızı koyun. Rengi bir harika oluyor. Üzerine 1 tk kadar parmesan, biraz maydanoz ve biberi ekleyin. Yanına bir dilim ekşi maya ekmekle servis edin derim.

Afiyet ve sıcak sohbetler olsun!

butternutsquash_soup-5.jpg
butternutsquash_soup-4.jpg